Pampeliška není lékařská pro nic za nic

Rostou téměř všude, ale většina lidí vnímá „jen“ jejich krásu. Přestože se nechlubí exotickými tvary, vždy spolehlivě rozzáří louky, pole i meze. Měli byste však vědět i to, že se využívají při léčbě zánětů močových cest, ledvinových kamenů a někdy i při zánětu ledvin. Řeč je o celosvětově rozšířené rostlině jménem pampeliška lékařská. Možná roste na zahradě i vám, a proto byste jejím účinkům měli věnovat pozornost. Pampeliška lékařská se vyskytuje téměř všude. Patří do čeledi hvězdnicovitých (stejně jako např. řebříček nebo zlatobýl) a může vyrůst do výšky kolem 40 cm. Stvol je dutý a listy se nachází ve spodní části, kde tvoří růžici. Jasnou dominantou je žlutý květ. K účinným látkám, které jsou v pampelišce lékařské obsaženy, patří cukr inulin, třísloviny a fytoncity. Před rozkvetem se sbírají nať s kořenem a v době rozkvětu především květy a listy. Škoda jen, že se na pampelišku pohlíží spíše jako na plevel. Její léčivé účinky jsou vskutku pozoruhodné – o jejím využití v souvislosti s léčbou zánětů močových cest či ledvinových kamenů jsme se zmínili v úvodu, ale tím výčet pozitivních vlastností ani zdaleka nekončí. Pampeliška má blahodárný vliv na trávicí soustavu a užívá se při žaludečních potížích, nechutenství, překyselení žaludku a v neposlední řadě při zácpě. Pampeliška má vliv také na tvorbu a vylučování žluči, urychluje rozpouštění žlučových kamenů, působí příznivě na játra a slezinu, pročišťuje krev a někteří ji používají jako lék při metabolických poruchách. A aby toho nebylo málo, dokáže vás zbavit nepříjemného pálení žáhy. Předpokládáme, že po přečtení tohoto článku již nebudete na pampelišku pohlížet jako na obyčejnou rostlinu. Raději si připravte čaj, který prospěje vašemu zdraví. Stačí, když přes noc vyluhujete čajovou lžičku kořene ve cca 250 ml vody, poté uvaříte a scedíte. Anebo si dle návodu vyrobte chutný pampeliškový med! Pokud vás bylinky a jejich účinky na zdraví zajímají, přidejte si do záložek online herbář bylinek bylinkovo.cz!

Publikováno: 15. 01. 2017

Kategorie: Zdraví a krása

Autor: Alena Pánková